Wino, szlachetny trunek przesiąknięty historią, jest jak zapisany w butelce kawałek czasu. Podobnie jak winorośl, która wydaje swoje owoce w zależności od gleby, klimatu i tradycji regionu, tak i polskie winiarstwo na Podkarpaciu ma swoje niepowtarzalne piętno. Zapraszamy Cię w podróż przez winne pagórki tego urokliwego regionu, gdzie ziemia płynie winem, a historia tkwi w każdej kropli.
Polska to kraj, który bardziej kojarzy się raczej z wódką, piwem niż z winem. Jednak historia winiarstwa w Polsce sięga czasów średniowiecza a na jej wpływ miało kilka ważnych postaci z historii Polski, które znacząco przyczyniły się do rozwoju tej gałęzi rolnictwa. Podczas tej krótkiej podróży w głąb historii polskiego winiarstwa, poznamy ciekawostki, ważne wydarzenia i ważne postaci historyczne.
Historia winiarstwa na Podkarpaciu sięga głęboko w przeszłość, sięgając czasów, gdy wina tworzone były wyłącznie na cele liturgiczne i królewskie. Winnice powstawały głównie na terenach dzisiejszego Podkarpacia, Małopolski i Śląska.Pierwsze polskie winnice pojawiły się na tych ziemiach już w średniowieczu, głównie na Podkarpaciu, Śląsku i w Małopolsce a ich tradycja była pielęgnowana przez kolejne wieki.
Warto wspomnieć o wielkim polskim królu Janie III Sobieskim, który w XVII wieku zainicjował rozwój polskiego winiarstwa na Podkarpaciu, zachęcając do uprawy winorośli pod Rzeszowem - w okolicach Przeworska. To właśnie w jego czasach polskie wino stało się trunkiem nie tylko dla elity, ale także dla zwykłych ludzi.
Jednakże w całej historii, złote lata polskich winnic to okres międzywojenny, kiedy to Podkarpacie było uznawane za jedno z najbardziej obiecujących regionów winiarskich Europy Środkowo-Wschodniej. Wówczas to, polskie wino cieszyło się renomą i poważaniem na całym kontynencie.
Podkarpacie to region, który kryje wiele interesujących tajemnic związanych z winem. Jedną z nich jest fakt, że winiarstwo na tych terenach zdołało przetrwać nawet w okresach największych trudności historycznych, od zaborów po czasy komunizmu. To właśnie podczas ostatnich dwóch dekad odkryto na nowo potencjał tego obszaru oraz stara się odbudować tradycje winiarskie oraz połączyć je z nowymi technologiami.
Obecnie, polskie wino przeżywa swego rodzaju renesans, a Podkarpacie odgrywa w nim bardzo ważną rolę. Wzrost zainteresowania lokalnymi winnicami oraz wzrost jakości produkowanych win sprawiają, że region ten staje się coraz bardziej rozpoznawalny nie tylko w kraju, lecz również za granicą. Na samym Podkarpaciu jest ponad 200 winnic!
Warto wspomnieć o postaciach takich jak Jan Szopa, właściciel znanej podkarpackiej winnicy, który swoją pasją i determinacją przyczynił się do promocji polskiego wina na światową skalę oraz Romanowi Myśliwcowi, który stworzył jedyny polski szczep winorośli - Jutrzenka (robimy z niego całkiem niezłe winko!) To dzięki takim ludziom, tradycja winiarska na Podkarpaciu jest kontynuowana i rozwijana, zachowując przy tym swój niepowtarzalny charakter.
Warto zaznaczyć, że region karpacki, staje się coraz bardziej dogodny dla polskich (i nie tylko) winnic. Spowodowane jest to globalnym ociepleniem, co za tym idzie - kraje takie jak Hiszpania, Francja czy Włochy, mają coraz większy problem z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi. Winogrona, z których robi się tam wino od pokoleń, nie wytrzymują tak dynamicznie zmieniającej się temperatury. W najbliższym czasie to właśnie region Karpat, będzie najbardziej przyjaznym regionem dla winiarstwa w Europie.