Wino

Wina regionalne

Oferta win

Wino polskie staje się coraz bardziej popularne. Nasza oferta win regionalnych zawiera dwa rodzaje wina: białe oraz czerwone. Oferujemy trzy wina regionalne białe oraz trzy wina regionalne czerwone. Zapraszamy do zapoznania się kartą win, która znajduje się poniżej.

Wina białe

Primus

Versus

Amatus

Wina białe

Semper

Collis

Fidei

Wino polskie - gdzie kupić?

Wina są dostępne do nabycia w Rzeszowie, ul. Brylantowa 3 oraz bezpośrednio w winnicy w Pstrągowej 126.

Ponadto, nasze wina są dostępne w wybranych podkarpackich restauracjach:

    • Karczma Wacławówka, Rzeszów ul. Strażacka 7
    • Restauracja Liszt, Rzeszów ul. Fryderyka Chopina 33
    • Ima Sushi, Rzeszów ul. Jagiellońska 7
    • Hotel Senator, Gran Via Restauracja, Olchowa 211F
    • Siedlisko Janczar Pstrągowa, Pstrągowa 815
    • Chilita Pizza e Pasta, Rzeszów al. Rejtana 23

 

Sklepy w których ofercie znajdziesz wina z naszej winnicy:

      • Capone Alkohole, Rzeszów ul. Słowackiego 2
      • Alkoteka, Rzeszów, ul. bł. Karoliny 5
      • Winecraft, Galeria Nowy Świat, Rzeszów ul. Krakowska 20
 

Wino polskie

Wino, które oferujemy, jest od samego początku do samego końca  tworzone manufakturowo, ręcznie. Na każdym etapie tworzymy je z pasji w naszej winnicy, na podkarpaciu.

Wina regionalne białe

PRIMUS

VERSUS

AMATUS

Wina regionalne czerwone

SEMPER

COLLIS

FIDEI

Kolorowe oblicza win

Jak każdy wie wino to jedno z bardziej skomplikowanych i różnorodnych trunków, którego smak i wygląd determinuje zarówno sposób podania, jak i sytuacje czy posiłki, do których warto je stosować. Należy brać również pod uwagę, że kolor jest zależny od użytych winogron i czasu leżakowania przekłada się również na smak. Sposobem na uniknięcie niechcianych pomyłek jest poznanie wszystkich barw wina, które przedstawiamy w dalszej części artykułu.

Wina białe

Wina te przeznaczone są do lekkich potraw i deserów ze względu na swój orzeźwiający i mniej wytrawny smak. Charakterystyczną barwę zawdzięczają one jasnym gatunkom winogron oraz brakiem procesu maceracji w procesie wytwarzania. Dzięki temu wino to jest kwaśniejsze niż wina czerwone, a dodatki smakowe są o wiele bardziej wyczuwalne.

Jeśli chodzi o samą barwę, to może być ona zarówno półprzezroczysta, jak i zielonkawe i żółte. Na rynku spotkamy również trunki o barwie herbacianej, którą cechują się produkty gruzińskiego pochodzenia.

Do grupy win białych należą między innymi: PRIMUS, VERSUS czy AMATUS.

Wina czerwone

Wina czerwone to trunki o wiele cięższe o głębszym smaku, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do cięższych potraw. Produkuje się je analogicznie do koloru z czerwonych lub czarnych odmian winogron. Charakterystyczny kolor wydobywa się ze skórek podczas procesu maceracji, co odróżnia wino czerwone od białego. W winach czerwonych dodatki smakowe są nieco mniej wyczuwalne i zwykle są to aromaty ciemnych owoców leśnych, roślin korzennych, a nawet warzyw.

Jeśli chodzi o barwę to spotkamy tutaj odcienie od jasnoczerwonego, po ciemnowiśniowe.

Do grupy win czerwonych należą: SEMPER, COLIS czy FIDEI.

 

Wina różowe

Wina różowe należą do grupy win, które są najmniej popularne. Jest to spowodowane tym, że charakterystyczny kolor zawdzięczają owocom, z których są wykonane. Wina różowe można bowiem wykonywać ze specjalnych szczepów różowych winogron czy owoców takich jak porzeczka, czy malina. Dlatego też nie są one zbyt wytrawne a półsłodkie czy słodkie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów czy przystawek.

 

Wina regionalne

 

Wina regionalne – niecodzienne połączenie rodzinnej tradycji i najwyższej jakości owoców.

Mówiąc o klasyfikacji win, nie można zapomnieć o jednym z najważniejszych czynników wpływającym na smak, ale i rozpoznawalność danego trunku. Mowa oczywiście o regionie, a nawet konkretnej winnicy, z której pochodzi butelka. Jak wiadomo, tradycja winiarska sięga setek lat wstecz, gdzie nasi przodkowie dopiero zaczynali swoją przygodę z tą dziedziną. Stawiając pierwsze kroki popełniali błędy, które z pokolenia na pokolenia były eliminowane. Tak oto powstały winicie, które od lat uprawiają winorośle i przekazują swoją wiedzę i doświadczenie z pokolenia na pokolenia. W parze z tym idzie oczywiście rozpoznawalność, za której sprawą to chociażby wina włoskie czy hiszpańskie są sprzedawane na całym świecie.

Niewątpliwym plusem takiej kolei rzeczy jest różnorodność, która sprawia, że każde wino jest inne i to od kupujących zależy czy po degustacji sięgnie po nie ponownie. Niewątpliwie jednak trunki z tradycją pochodzące z danego regionu to dużo lepszy wybór niż chociażby zakup produktów, tworzonych na potrzeby marketu.


Podział win ze względu na smak

Gdy mówimy o smaku wina w gruncie rzeczy bierzemy pod uwagę zawartość cukru, który sprawia, że wino jest mniej lub bardziej słodkie. Samego smaku bowiem nie da się zmienić i jest on zależy od użytego szczepu winnego, jednak odpowiedni balans cukrem sprawia, że jedna winorośl może pozwolić na wyprodukowanie dwóch odmiennych trunków.

Tak oto dzielimy wina na:

  • Bardzo zasłodzone, które zawierają 10-16 % cukru,

  • Słodkie, które zawierają około 8-10% cukru,

  • Półsłodkie o zawartości cukru na poziomie 4,5-7,5%,

  • Półwytrawne o zawartości cukru 2-4%

  • Wytrawne o zawartości cukru 0-1,5%.